Choď na obsah Choď na menu
 


Poloha a rozloha Európy

Európa je rozlohou druhý najmenší svetadiel. Jej rozloha je 10,2 milióna km2. V poradí je Európa medzi Antarktídou a Austráliou. Suchozemskú hranicu má so svetadielom Ázia, ktorá vedie po východnom úpätí pohoria Ural, po rieke Emba, severným pobrežím Kaspického mora, cez Kumsko-Manyčskú zníženinu, Azovským morom, Kerčským prielivom, Čierným morom, užinou Bospor, Marmarským morom, užinou Dardanely, Egejským morom a Stredozemným morom. Hranicu medzi Afrikou tvorí Stredozemné more a medzi svetadielom Amerika Atlantický oceán. 

Európu obmývajú moria dvoch oceánov: Atlantického a Severného ľadového. Najväčšie moria sú Stredozemné, Baltické a Severné, ale ku tiež navštevovaným patria Jadránske, Tyrhénske a Čierné. Medzi veľmi významné prielivy patria Lamanšský (La Manche), ktorý oddeľuje Anglicko od Francúzska a Gibraltársky, ktorý oddeľuje Španielsko a celú Európu od severnej Afriky. 

Európa má členité pobrežie, ktoré sa najviac prejavuje na existencii veľkého množstva ostrovov, polostrovov a zálivov. Najväčšie ostrovy ležia na západ od Európy a sú nimi britské ostrovy - Veľká Británia a Írsko. Na severozápade ich dopĺňa ostrov Island. V stredozemnom mori leží trojica ostrovov, ležiacich pri sebe - Korzika, Sicília a Sardínia. V Egejskom mori sú to hlavne grécke ostrovy Kréta, Kyklady a Rodos, menšie Kos a Zakynthos. Veľkú časť Európy tvoria polostrovy. Najväčší z nich je Škandinávsky, ktorý sa rozprestiera na severe Európy, ale ku rozsiahlým patria aj Balkánsky, Pyrenejský a Apeninský. Známe sú tiež polostrov Kola a Jutský, kde leží Dánsko.